Drowa żywność to ekologiczna żywność

0
239

Rozwój techniczny i technologiczny sprawił, że dzisiejsi rolnicy są w stanie zebrać nawet kilka razy więcej plonów niż to było jeszcze kilkadziesiąt lat temu. Nie dość, że zbierają więcej to robią to zdecydowanie szybciej i dla nich samych o wiele łatwiej. Dużo się mówi w mediach o zdrowej i ekologicznej żywności. Trudno jednak oprzeć się wrażeniu, że jeśli dzisiaj produkuje się kilka razy więcej na tym samym obszarze co kiedyś to to nie stało się tylko dzięki nowym traktorom czy kombajnom. Wszystko jest zasługą nowych rodzajów nasion i nawozów. Nie zostały one cudownie odkryte w dalekich zakątkach naszej planety, lecz sztucznie wychodowane w laboratoriach na całym świecie, dlatego właśnie powraca moda na zdrowe czyli ekologiczne produkty, do upraw których nie stosuje się żadnych pestycydów, środków grzybobójczych czy gotowych pasz. Produkty ekologiczne, muszą spełniać wiele wymogów, aby móc je jako takie zakwalifikować, przez co są kilkakrotnie droższe dla normalnego konsumenta, jakość jednak musi mieć swoją cenę.