Wrażliwy żołądek

0
329

Wrażliwy żołądek

Jeśli po posiłku czujemy ból, trapi nas zgaga lub czujemy dyskomfort to warto przyjrzeć się temu co jemy. Być może mamy po prostu bardzo wrażliwy żołądek, ale to nie jest olbrzymi problem ponieważ skutki jakie się z tym wiążą można ograniczyć poprzez stosowanie diety. Przykre dolegliwości znikną jełki będziemy stosowali się do kilku rad. Przy dolegliwościach żołądkowych należy stosować takie posiłki które ograniczą nadmierną aktywność żołądka. Bowiem większość dokuczliwych objawów jest związana z wydzielaniem soków trawiennych. Zmniejszy ilość tłuszczy w posiłkach, nadmiar tych substancji prowadzi do nasilenia dolegliwości. Jeśli mamy nadwagę to zrzucenie paru zbędnych kilogramów może przynieść dobre efekty. Podstawową zasada jest regularne jedzenie, optymalnie było by jak byśmy spożywali pięć posiłków w ciągu dnia. Nigdy nie jedzmy w pośpiechu, nie spożywajmy zbyt obfitych posiłków a kolację zjadajmy najpóźniej godzinę przed snem. Posiłki jakie spożywamy powinny być odpowiednio przyrządzone. Najlepiej jak potrawy były by gotowane na parze lub pieczone w folii. Zaleca się też rozcieńczanie soków za pomocą mleka lub śmietanki. Zrezygnujmy z ostrych przypraw na rzecz łagodnych, dodawajmy zioła. Jest grupa produktów które drażnią błonę śluzową żołądka, należą do nich bardzo zimne i gorące potrawy. Pieczywo razowe, kasze i inne produkty z dużą zawartością błonnika, unikajmy potraw kwaśnych i pikantnych. Musimy tez unikać produktów które SA ciężkostrawne i przez długi czas zalegają w żołądku. Zaliczmy do nich rośliny strączkowe, grzyby, kapusty, potrawy smażone, wędzone. Najlżej strawne są gotowane warzywa. Nie powodują one zbytniego obciążenia żołądka. Najlepiej jak by były przyrządzane na parze i skraplane lejem z oliwek lub innym roślinnym. W diecie nie powinno zabraknąć produktów które hamują wydzielanie soków żołądkowych, zaliczmy do nich: oleje roślinne, margaryny miękkie, masło. W diecie powinny też znajdować się produkty neutralizujące działanie kwasów: mleko, śmietanka, jajka na miękko, jajecznica na parze, chude wędliny i mięso. Trawienie będzie się sprawniej odbywać poprzez używanie przypraw i ziół takich jak: wanilia, cynamon, natka pietruszki, koper. Są też potrawy które koniecznie musimy wyeliminować z naszego jadłospisu bądź maksymalnie ograniczyć ich ilość: kawa, mocna herbata, gazowane napoje, smażone potrawy, nadmiernie słone jedzenie. Unikajmy potraw wzmagających produkcję kwasów: czosnek, cebula, chrzan, ocet ostra papryka, pieprz.